FAQ

Eén van de grootste chocolademakers ter wereld - Nestlé - steunt ons in dit project. Hier lees je meer over die opvallende samenwerking.

Waarom zou je een jaar lang werken in opdracht van een van de grootste en meest bekritiseerde bedrijven ter wereld? Wie heeft daar belang bij? Is het PR voor Nestlé of een buitenkans voor twee journalisten die hopen op een unieke inzage in de werkwijze van een multinational?

Wat willen jullie onderzoeken?

Wij willen weten waarom, ondanks de vele pogingen en duurzaamheidsprogramma’s die er zijn (geweest), zoveel cacaoboeren in West Afrika nog steeds te weinig geld verdienen om van te leven.

Hoe gaan jullie dat doen?

We doen een jaar lang onderzoek in de cacao-industrie. Dat doen we door een project op te starten. We gaan kijken wat er gebeurt als we zelf een cacaoproduct op de markt willen zetten. We werken samen met Nestlé om van binnenuit te zien hoe de industrie eigenlijk werkt.

Is het een soort experiment?

Ja, eigenlijk twee experimenten. Het is een experiment in ondernemen en een experiment in journalistiek. We zijn niet alleen nieuwsgierig naar de cacaowereld, we vragen ons ook af hoe het is om als journalisten met Nestlé samen te werken. Kun je onafhankelijk blijven als de financier van je onderzoek zelf ook onderwerp is van je onderzoek?

Waarom doen jullie dat?

We denken dat we door zelf een product te ontwikkelen in samenwerking met Nestlé en zo onderdeel te worden van de productieketen, meer leren van de cacao-industrie dan wanneer we als journalist aan de zijlijn staan. Het is een vorm van participerende journalistiek.

Waarom betaalt Nestlé? Wat is hun belang?

Daar kunnen ze zelf het beste antwoord op geven. Lees er meer over op hun eigen website.

Bepaalt Nestlé niet wat jullie doen?

Wij hebben journalistieke onafhankelijkheid bedongen en die met hulp van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vastgelegd in een contract. We willen transparant zijn en alles over onze samenwerking publiceren, dus dat contract is hier gewoon te lezen.
Er staat onder andere in dat wij volledig eigendom houden over het materiaal dat we maken, en dat Nestlé geen invloed heeft op de inhoud. In ruil daarvoor houden wij ons aan de code voor journalistiek en bieden we waar nodig Nestlé kans op wederhoor, maar dat is logisch.

Maar Nestlé is toch slecht?

We volgen natuurlijk ook de berichtgeving en zien dat Nestlé vaak bekritiseerd wordt. Over palmolie of water bijvoorbeeld. Wij onderzoeken in dit project hoe Nestlé handelt in de cacao-industrie. We blijven kritisch. Daar waar Nestlé dingen niet goed doet, laten we dat zien en waar ze dingen wel goed doen ook trouwens.

Dus jullie kunnen wel kritisch zijn?

Ja. Dat is voor ons de belangrijkste voorwaarde geweest voor we het project startten. We blijven onafhankelijk en hebben de vrijheid om over alles wat we tegenkomen te berichten, of dat nou nadelig is voor Nestlé of niet.

Wie controleert dat?

We willen heel transparant zijn en delen zoveel mogelijk informatie op deze site. We hopen dat het contract genoeg waarborg biedt voor deze onafhankelijkheid. We staan natuurlijk altijd open voor opmerkingen en suggesties. Mail ons!

Hoe kan ik jullie project volgen?

Op deze site publiceren wij alles. Het onderzoek is work in progress, maar we proberen zoveel mogelijk te publiceren. Hier vind je de research die we doen naar de cacao-industrie en de voortgang van onze onderneming in Ghana. We maken ook een televisieserie over onze zoektocht en een documentaire; die worden later dit jaar gepubliceerd.

Wat voor cacaoproduct gaan jullie maken?

Het is een drankje gemaakt van het sap van de cacaovrucht. Dat sap is een afvalproduct dat tijdens de fermentatie van de bonen vrijkomt. Jaarlijks stromen er tonnen en tonnen als afval rechtstreeks de grond in, terwijl het sap erg lekker is. Wij willen dat restproduct omzetten in iets waardevols waar de boeren voor betaald worden. Een extra inkomen dus, los van de traditionele cacaoketen.

Waarom staat het drankje los van de traditionele cacaoketen?

In de traditionele cacaoketen krijgen boeren betaald voor hun grondstof (de gedroogde cacaobonen)en komt de echte toegevoegde waarde pas verderop in de keten. Er worden miljoenen verdiend in de industrie (lees: door westerse bedrijven, zoals grote chocolademakers en retailers), maar de boeren krijgen haast niets. Wij willen kijken of we de boeren eigenaar kunnen maken van het eindproduct. Hierdoor komen ze aan het eind van de keten te staan, daar waar het grote geld wordt verdiend.

Is dit nu idealisme of opportunisme?

We willen dat het cacaovrucht-drankje een succes wordt voor de boeren. We willen dat zoveel mogelijk van hen ervan kunnen profiteren en dat het een kritische spiegel is naar de traditionele cacaoketen. Maar we doen het ook voor onszelf. We willen dat het project een succes wordt in journalistieke zin. Het medialandschap staat onder druk en het wordt steeds moeilijker om journalistiek betaald te krijgen. Deze samenwerking is voor ons dus een experiment waarin de ‘vervuiler’ betaalt. Nestlé is het experiment nu als eerst met ons aangegaan, maar het geldt natuurlijk ook voor veel andere grote bedrijven. Zij creëren door hun handelen een behoefte aan onderzoeksjournalistiek, dus waarom zouden ze daar zelf niet voor betalen? Kan je een journalistiek onderzoek laten financieren door een commerciële partij en tegelijkertijd onafhankelijk blijven? Werken onze contractuele afspraken in de praktijk? Wij denken van wel en het zou een nieuwe manier van journalistiek bedrijven zijn in Nederland, maar vraag ons gerust volgend jaar nog eens of het een succesformule is gebleken…