Alles over Cacao

De Chocoproef ontdekt wat er mis is in de cacao-industrie en wat er beter kan. Van Nederland tot Ghana spreken we met handelaren, cacaoboeren, chocolademakers, wetenschappers en futuristen. Alles wat we van hen leren, lees en bekijk je hier terug. Zo ontdek je zelf het verhaal achter jouw chocoladereep.

Bekijk hier onze tv-serie
'Achter de Schermen van de Chocoladefabriek'

Themas

De Cacaoketen

Voordat een chocoladereep in je mandje ligt, is het door vele handen gegaan. Van de boer die oogst tot de caissière die hem voor je afrekent. Hier lees je alles over de route die cacao aflegt.

+Bekijk artikelen

De Prijs van Cacao

Het is inmiddels wel bekend dat cacaoboeren in Afrika veel te weinig geld verdienen. Maar hoeveel krijgen ze nou precies? En wat is een eerlijke prijs voor cacao?

+Bekijk artikelen

Milieugevolgen

Voor het verbouwen van cacaobomen is veel vruchtbare grond nodig, en die is in Afrika steeds schaarser. Lees hier alles over de impact van de cacao-industrie op de natuur.

+Bekijk artikelen

Kinderarbeid

In West-Afrika is het heel normaal als je als kind je ouders een handje helpt op de cacaoplantage. Maar wanneer is het nu kinderarbeid?

+Bekijk artikelen

Chocoladekeurmerken

Als je alle keurmerken op een chocoladereep ziet staan, zou je bijna denken dat je meewerkt aan een betere wereld: een slaafvrije wereld, een gezond regenwoud of gewoon een beter leven.

Maar klopt dat eigenlijk wel?

+Bekijk artikelen

Hoe het anders kan

De cacao-industrie probeert het al jaren, maar de positie van cacaoboeren verandert nauwelijks. Boeren krijgen hooguit een beetje extra geld bovenop hun vaste cacaoprijs, maar het systeem blijft hetzelfde. Kan het niet helemaal anders?

+Bekijk artikelen

Alle themas