De makers

We hebben 1 jaar de tijd...

en geen verstand van sapjes maken, maar straks moet het gelukt zijn: een sap maken waarvan cacaoboeren mede-eigenaar worden en meedelen in de winst. Bij iedere stap in de ontwikkeling van het cacaosap krijgen we steun van mensen uit binnen- en buitenland. Wie dat zijn, vind je hier onder terug.

Akwasi Badu

Akwasi is 40 jaar oud en werkt sinds zijn 25ste als cacaoboer. Zowel zijn vrouw als zes kinderen helpen mee op de boerderij.

Adu Micheal

Adu is 45 jaar oud en werkt al twintig jaar als cacaoboer. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen. Het hele gezin is actief in de kleine cacao-gemeenschap.

Amina en Zulaiha

Amina en Zulaiha zijn door de boerengemeenschap in Kumasi verkozen als koks van het drankje. Op de cacaoplantage verwarmen ze het sap om alle bacteriën eruit te halen. Vervolgens vullen ze het af in flesjes.

Amber Harms

Amber Harms is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de Chocoproef. Ze is manager duurzaamheidscommunicatie bij Nestlé.

Abdul Haruna

Abdul is 27 jaar en staat in de groep beter bekend als "The Joker". Samen met zijn vrouw is hij sinds 2011 actief als cacaoboer. Zijn drie minderjarige kinderen betrekt Abdul nog niet op de boerderij.

Akwasi Owusu

Akwasi is 37 jaar oud, heeft een vrouw en zes kinderen. Samen met hen werkt hij op de boerderij. Dat doet Akwasi al ruim 15 jaar.

Bart Nietveld

Bart Nietveld deed als trainee research voor De Chocoproef. Vraag hem iets over de cacao-keten en hij weet het!

Bismark

Bismark werkt voor de Universiteit van Kumasi. Samen met anderen startte hij een fabriekje, dat verse sappen zeeft en verpakt. Het bedrijf voldoet aan alle internationale certificaten voor voedselveiligheid. Op deze plek zag het eerste flesje Kumasi het levenslicht!

Brahim Issifu

Met zijn 28 jaar is Brahim nu al hoofd van de boeren, ook wel lead-farmer genoemd. Dat komt omdat hij al ruim 15 jaar ervaring heeft. In december gaat Brahim trouwen.

Cocoa Merchants

Cocoa Merchants zorgt dat cacaobonen uit Ghana op de wereldmarkt verschijnen. Zij helpen ons met het vinden van de juiste cacaoboeren en trainen hen om het sap nauwkeurig op te vangen.

Darrel High

Darrell High is verantwoordelijk voor het Nestlé Cocoa Plan. Meer dan 10 jaar geleden startte hij het duurzaamheidsprogramma voor cacaoboeren. Als kickstart van de samenwerking nam hij ons mee op reis naar Ivoorkust.

Cocoanect

...

Ebenezer Asomdwee Ayerakwa

Ebenezer is onze man in het veld. Vanuit Ghana begeleidt Ebenezer het sapjes-project.

Elvis

Elvis is graphic designer en woont in de Ghanese hoofdstad Accra. Hij ontwierp het etiket voor de eerste batch sap.

Evelien Veldboom

Evelien Veldboom is redacteur en researcher bij Riga. Ze vindt het belangrijk dat het verhaal over de cacao-industrie wordt verteld. Daarom werkt ze mee aan het project De Chocoproef.

Innofest

Innofest helpt ons om erachter te komen of het drankje in de smaak valt bij het grote publiek.

Issifu Yahaya

Issifu is de vader van Brahim en Seidu. Naast deze twee heeft Issifu nog vijf andere kinderen. Al ruim twintig jaar werkt Issifu als cacaoboer in Ghana.

Jochem Pinxteren

Jochem Pinxteren is de regisseur van de documentaire. Hij heeft al verschillende documentaires over complexe onderwerpen gemaakt. Samen met Lars zette hij Riga waarmee ze het project De Chocoproef zijn gestart op.

Judy Zwinkels

Judy Zwinkels is head of corporate communications. Zij zit vanuit Nestlé op de communicatie over het project.

Julia Klaver

Julia Klaver is producer bij Riga. Zij is het logistieke brein tijdens dit project. Als er iets geregeld moet worden is Julia de aangewezen persoon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen

...

KooKoopa

...

Kwame Nkrumah University of Science and Technology

...

Lars Gierveld

Lars Gierveld is journalist en in De Chocoproef voor heel even ook ondernemer. Met de cacaoboeren gaat hij op zoek naar de beste manier om het sap van de cacaovrucht op te vangen en er een markt voor te vinden. Samen met Jochem begon hij Riga.

Martine Olijslagers

Martine Olijslagers is directeur Nestlé Chocolade. Ze heeft ruimt 10 jaar ervaring in de chocolade business en houdt zich veel bezig met het Nestlé Cocoa Plan.

Merijn van Merrienboer

Merijn van Merrienbier was redactiestagiair bij Riga. Hij zorgt er samen met Evelien voor dat de website van De Chocoproef up to date is.

Nestlé Nederland B.V

Lees hier meer over de bijdrage van Nestlé aan dit project

Osei Kwabena

Osei is met zijn 48 jaar de oudste van de groep. Al twintig jaar werkt hij als cacaoboer. Hoewel Oseis vrouw ook op de boerderij werkt, doen zijn twee kinderen dat nog niet.

Seidu Amponsah

Seidu is 23 jaar oud. Ondanks zijn jonge leeftijd werkt hij al tien jaar als cacaoboer.

Seidu Issifu

Seidu is 23 jaar oud en is de jongere broer van lead-farmer Brahim. Seidu was 14 toen hij begon als boer, een jaartje later dan Brahim. Deze jongeman heeft net als zijn broer nog geen vrouw en kinderen.

Solidaridad

...

Yaya Kadil

Al zeventien jaar werkt Yaya als cacaoboer. Zijn zes kinderen en vrouw zijn ook betrokken bij de boerengemeenschap waarin Yaya werkt.

Wageningen University & Research

...