Hoe het anders kan

De cacao-industrie probeert het al jaren, maar de positie van cacaoboeren verandert nauwelijks. Boeren krijgen hooguit een beetje extra geld bovenop hun vaste cacaoprijs, maar het systeem blijft hetzelfde. Kan het niet helemaal anders?

Artikelen

Rokbar houdt cacao-industrie een spiegel voor: “Hey mannen, klopt dit wel?”


Anna Laven vindt dat het helemaal anders kan in de cacao-industrie. Dat laat ze zien met haar eigen chocolademerk. Samen met andere vrouwen richtte ze Rokbar op. Zo ontstond een reep die van begin tot eind alleen door vrouwen is aangeraakt.

+ Lees het hele artikel

'Als wij het in Zuid-Amerika kunnen, dan kunnen Mars en Nestlé het ook in West-Afrika'


Chocolatemakers is een klein bedrijf gevestigd in de haven van Amsterdam. Vanuit deze plek laten ze een tegengeluid horen in de cacao-industrie. Oprichter Rodney Nikkels moest ‘onderdeel van de keten worden’ om dingen te veranderen.

+ Lees het hele artikel

'Wij maakten bananenboeren aandeelhouder van het bedrijf'


Jeroen Douglas, tegenwoordig directeur van Solidaridad, was in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van Agrofair, bekend van de Oké-banaan. Toentertijd een pionier op het gebied duurzaamheid. Ze schopten tegen de heilige huisjes in de bananenindustrie aan.

+ Lees het hele artikel

"Wat vinden cacaoboeren zelf 'fair trade'?"

Nederland is wereldspeler in cacaohandel. Aan de Universiteit van Wageningen wordt aan de lopende band onderzoek gedaan naar de industrie. Linda Klunder dook voor haar master Management, Economics and Consumer Studies de afgelopen maanden in de wereld van eerlijke(re) chocola.

+ Lees het hele artikel

Alle themas