Kinderen op cacaoplantages

Naar schatting werken ruim twee miljoen kinderen op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Al lange tijd probeert de cacao-industrie dit aantal terug te dringen.

Met een gemiddeld inkomen ver onder de armoedegrens (minder dan 1 USD per dag) is het niet gek dat kinderen hun ouders een handje helpen. Veel kinderen werken voor of na schooltijd op de plantages. Dit soort werk wordt ook wel kinderwerk genoemd. Wanneer bepaald werk een negatieve invloed op een kind heeft, heet het kinderarbeid.

Schadelijk werk
Onder kinderarbeid verstaat de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties het werk dat kinderen onder de vijftien jaar doen dat mentaal, fysiek, sociaal of moreel schadelijk of gevaarlijk is en de normale schoolgang in de weg staat. Dit gaat binnen de cacao-industrie in de praktijk om lange werkdagen, waarin kinderen zware manden op hun hoofd dragen, schadelijke pesticiden spuiten en met gevaarlijk landbouwmaterialen bomen kappen en cacaopeulen openhakken.

Er moet iets gebeuren
In 2001 besloten de grote spelers in de cacao-industrie dat dit niet langer zo kan. Samen maakten ze afspraken om kinderarbeid te stoppen. In het Harkin Engel Protocol zetten ze dit zwart op wit. De deadline van 2005 werd niet gehaald. De vooruitgeschoven deadline van 2008 ook niet en die van 2010 ook niet. Inmiddels is er een nieuwe doelstelling geformuleerd: 70 % minder kinderarbeid in Ghana en Ivoorkust in 2020. De Cacao Barometer die eens in de twee jaar de cacao-industrie onder de loep neemt, ziet ook die deadline niet rooskleurig in: 'Dit doel is onmogelijk te bereiken, tenzij de ondertekenaars (grote chocolade en cacaobedrijven en producerende regeringen) hun inspanningen aanzienlijk verhogen.'

Child Labour Monitoring and Remediation System
Toch zijn er kleine lichtpuntjes. Verschillende organisaties en chocoladebedrijven proberen via hun eigen duurzaamheidsprogramma’s iets tegen kinderarbeid in de keten te doen. Zo geven ze voorlichting en worden er scholen gebouw en lespaketten aangeboden.

In 2012 ontwikkelde de Zwitserse non-profit organisatie International Cocoa Initiative (ICI) samen met Nestlé het Child Labour Monitoring and Remediation System (CLMRS). Daarin worden boeren getraind om in en rond hun gemeenschap kinderarbeid te identificeren en aan te pakken. Het systeem werkt en is veelbelovend, maar beslaat nu slechts 20 % van het totaal aantal werkende kinderen in de cacaosector.

Het chocolademerk Tony’s Chocolonely – dat streeft naar 100% slaafvrije chocolade – heeft CLMRS overgenomen. Ook dit bedrijf is er nog niet zeker van dat er geen kinderen op de plantages werken. Zo werden er in 2017/2018 nog 268 gevallen van kinderarbeid aangetroffen bij de boeren waar Tony’s Chocolonely mee samenwerkt.

Hoe kan het dat ondanks alle inspanningen er nog altijd kinderarbeid in de cacao-industrie is? Jeroen Douglas, directeur bij Solidaridad zegt hierover: 'Als je arm bent en je moet iedere dag brood op de plank krijgen, dan moet je alle zeilen bijzetten. Zo lang boeren te weinig betaald krijgen, zullen er kinderen werken op cacaoplantages.'

Meer

Kinderarbeid het gevolg van structurele armoede


Kinderarbeid op cacaoplantages. Grote chocoladebedrijven weten dat het plaatsvindt, maar toch werken er nog altijd zo’n 2 miljoen kinderen in de sector. Dat komt omdat hun ouders structureel te weinig verdienen.

+ Lees het hele artikel

Alle themas