Kinderarbeid het gevolg van structurele armoede


Kinderarbeid op cacaoplantages. Grote chocoladebedrijven weten dat het plaatsvindt, maar toch werken er nog altijd zo’n 2 miljoen kinderen in de sector. Dat komt omdat hun ouders structureel te weinig verdienen.

Momenteel ligt het inkomen van een cacaoboer en zijn gezin ver onder de armoedegrens. ‘Het blijft steken op tweeënhalfduizenddollar per jaar. Een leefbaar inkomen is minimaal zesduizend tot achtduizend dollar’, aldus Jeroen Douglas, directeur van Solidaridad.

In de laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat armoede het onderliggende probleem van kinderarbeid is. ‘De wortel van het probleem is dat we te maken hebben met een hele dwingende keten die het onmogelijk maakt voor cacaoboeren om een winstgevendboerenbedrijf te runnen.Dat hebben boeren nodig om naar een leefbaar inkomen te groeien.’ Daardoor zijn ouders genoodzaakt om ook hun kinderen op de plantage mee te laten werken. Zolang er geen beter inkomenvoor cacaoboeren komt, lijkt kinderarbeid te blijven bestaan.

‘Als de cacao-industrie een hogere prijs betaalt kun je ook vanuit het boerenbedrijf investeren in opleiding voor je kinderen’, legt Douglas uit. Al meer dan dertig jaar zijn de problemen met kinderarbeid in de cacaosector bekend. ‘En dat geldt niet alleen voor cacao. Hoe kunnen we een structureel beter inkomen voor boeren organiseren? Want alleen dan kunnen ze bouwen aan een duurzame toekomst voor hun gezin, kinderen en het dorp.’

Er zijn veel initiatieven om de prijs van cacao op te krikken. Via keurmerken krijgen boeren bijvoorbeeld een extra premie voor hun cacao. Maar ook dit is niet toereikend om boeren een leefbaar inkomen te verzekeren.

Meer

Kinderen op cacaoplantages

Naar schatting werken ruim twee miljoen kinderen op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Al lange tijd probeert de cacao-industrie dit aantal terug te dringen.

+ Lees het hele artikel

Alle themas