De staat van het bos is beroerd: "Ghana en Ivoorkust wereldkampioen bomen kappen"

In de afgelopen jaren is er veel bos verdwenen in West-Afrika, onder andere voor het illegaal verbouwen van cacao. Op deze satellietbeelden zie je hoe hard het is gegaan.


Vooral in natuurgebieden zijn grote hoeveelheden bos verdwenen en dat heeft ernstige gevolgen voor mens en natuur. Etelle Higonnet, campagnevoerder bij Mighty Earth, ontdekte dat in Ivoorkust zelfs 95 procent van het bos verloren is gegaan: 'Ghana en Ivoorkust zijn wereldkampioen bomen kappen. Dertig procent van de cacao uit Ivoorkust komt uit illegaal ontbost gebied. We zijn hier allemaal verantwoordelijk voor, ook als chocoladeconsument.'

Ontbossing Ghana 2001 t/m 2014

Bron: Mighty Earth

Ontbossing Ivoorkust 2001 t/m 2014

Bron: Mighty Earth

Oplossing

Volgens Henk Hoefsloot, programmacoördinator van het Tropenbos Instituut, is de oplossing vrij simpel: 'Er moet geïnvesteerd worden in herbebossing. Gewoon nieuwe bomen planten en het beetje bos dat er nog staat met rust laten.' De cacao-industrie wil ontbossing aanpakken, maar investeert nog nauwelijks in herbebossing. 'De cacaosector heeft in principe al het geld van de wereld. Als ze hun best zouden doen, dan zou het gewoon kunnen lukken.'


Meer

Ontbossing

De vraag naar cacao blijft maar groeien. Om al die monden te vullen, is steeds meer grond nodig. Dagelijks worden daarom grote stukken regenwoud illegaal gekapt, want de vruchtbare grond is perfect voor cacaoteelt.

+ Lees het hele artikel

Schadelijke landbouwmethodes

Veel cacaoboeren gebruiken verouderde landbouwtechnieken. Daardoor raakt de grond snel uitgeput. Vooral boeren die op zichzelf werken en niet aangesloten zijn bij een coöperatie lopen vaak achter in hun kennis over duurzame landbouwmethodes. Dat zit de cacaoproductie en de eigen inkomsten in de weg.

+ Lees het hele artikel

Alle themas