Schadelijke landbouwmethodes

Veel cacaoboeren gebruiken verouderde landbouwtechnieken. Daardoor raakt de grond snel uitgeput. Vooral boeren die op zichzelf werken en niet aangesloten zijn bij een coöperatie lopen vaak achter in hun kennis over duurzame landbouwmethodes. Dat zit de cacaoproductie en de eigen inkomsten in de weg.


Hoewel cacaobomen in de schaduw de beste cacaobonen opleveren, planten veel boeren hun bomen in de zon. Dit zorgt namelijk voor snellere groei in kortere tijd. Bijkomend nadeel: een slechte kwaliteit cacao. Doordat de boom in de volle zon staat is hij vatbaarder voor ziektes en groeit er meer onkruid. Om dit tegen te gaan, maken boeren gebruik van pesticiden. Vaak zijn die van slechte kwaliteit en dat kan grote schade aanrichten aan de bodem en de gezondheid van mensen die op het land werken. Ook kan het overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen leiden tot resistentie bij planten en ongedierte.

Hogere productie door duurzamere cacao
Veel duurzaamheidsprojecten vanuit chocolademerken, overheden en NGO’s richten zich op landbouwtechniek-trainingen voor boeren. Met de doorvoering van duurzame productiemethoden kan de cacaoproductie soms wel verdriedubbelen.

Maar de vraag is: wie wint er bij de verhoging van de cacaoproductie? Een hogere productie is goed voor een individuele boer maar zorgt er uiteindelijk voor dat de prijs van cacao daalt. Uit eerder onderzoek van De Groene Amsterdammer blijkt dat vooral bedrijven baat hebben bij dit soort duurzame landbouwprojecten.

Meer

Ontbossing

De vraag naar cacao blijft maar groeien. Om al die monden te vullen, is steeds meer grond nodig. Dagelijks worden daarom grote stukken regenwoud illegaal gekapt, want de vruchtbare grond is perfect voor cacaoteelt.

+ Lees het hele artikel

De staat van het bos is beroerd: "Ghana en Ivoorkust wereldkampioen bomen kappen"

In de afgelopen jaren is er veel bos verdwenen in West-Afrika, onder andere voor het illegaal verbouwen van cacao. Op deze satellietbeelden zie je hoe hard het is gegaan.

+ Lees het hele artikel

Alle themas