'Als wij het in Zuid-Amerika kunnen, dan kunnen Mars en Nestlé het ook in West-Afrika'


Chocolatemakers is een klein bedrijf gevestigd in de haven van Amsterdam. Vanuit deze plek laten ze een tegengeluid horen in de cacao-industrie. Oprichter Rodney Nikkels moest ‘onderdeel van de keten worden’ om dingen te veranderen.

Wat doen jullie anders in de industrie?
'We doen een paar dingen anders. Het productieproces is bijvoorbeeld compleet anders. Wij halen de grondstof rechtstreeks bij de boeren of een organisatie van cacaoboeren. Hierdoor is onze cacao volledig traceerbaar en spreken wij samen met de boeren een prijs af. Daarnaast zijn wij een bean to bar, onze productie is volledig in eigen handen. De boeren zijn ook eigenaar van ons product.'

Rodney Nikkels van Chocolatemakers

Waarom ben je dit gaan doen?
'Ik heb jarenlang stichtingen geholpen in gebieden van de cacao-industrie. Ik kwam er achter dat je als adviseur niks bereikt. Je moet onderdeel worden van de keten om dingen te veranderen.'

Wat is volgens de Chocolatemakers dan het echte probleem?
'Het probleem is dat de fairtradeprijs nog steeds veel te laag is. Chocoladeproducenten willen kwalitatief goede cacao, maar daar geen fatsoenlijke prijs voor betalen. Een cacaoboer moet veel meer werk doen voor betere cacao maar ziet daar niks voor terug. Als wij cacao kopen doen we dat voor een minimale prijs van 4.500 euro per ton. Dat is ver boven de wereldmarktprijs.'

Echte impact heb je op grote schaal, kunnen jullie groot worden?
'Ik denk het wel. We hebben in principe genoeg cacao voor de Nederlandse markt. We hebben een nieuwe fabriek in Peru waar we het tienvoudige kunnen produceren. Het mooie aan de fabriek daar is dat die gerund wordt door lokale boeren. De winst blijft dus daar. En als je product lekker is dan kan je groeien. De kwaliteit moet goed zijn.'

Waarom in Peru en niet in Ghana of Ivoorkust?
'Dit project heeft vijf jaar geduurd. In West-Afrika zou het ook kunnen maar is het wel moeilijker. In Zuid-Amerika is alles veel beter gemanaged. Daar hebben ze sowieso iets meer hart en ziel voor de boeren. Er is daar een andere mentaliteit.'

Heb je voor de makkelijke weg gekozen?
'Dit was al moeilijk genoeg hoor. Maar als ons het lukt in Zuid-Amerika dan moeten Mars en Nestlé het met hun vermogen ook lukken in West-Afrika. Er zijn gewoon een heleboel randvoorwaarden die moeten kloppen en dan denk ik ook dat het in West-Afrika kan lukken.'

Meer

Rokbar houdt cacao-industrie een spiegel voor: “Hey mannen, klopt dit wel?”


Anna Laven vindt dat het helemaal anders kan in de cacao-industrie. Dat laat ze zien met haar eigen chocolademerk. Samen met andere vrouwen richtte ze Rokbar op. Zo ontstond een reep die van begin tot eind alleen door vrouwen is aangeraakt.

+ Lees het hele artikel

'Wij maakten bananenboeren aandeelhouder van het bedrijf'


Jeroen Douglas, tegenwoordig directeur van Solidaridad, was in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van Agrofair, bekend van de Oké-banaan. Toentertijd een pionier op het gebied duurzaamheid. Ze schopten tegen de heilige huisjes in de bananenindustrie aan.

+ Lees het hele artikel

"Wat vinden cacaoboeren zelf 'fair trade'?"

Nederland is wereldspeler in cacaohandel. Aan de Universiteit van Wageningen wordt aan de lopende band onderzoek gedaan naar de industrie. Linda Klunder dook voor haar master Management, Economics and Consumer Studies de afgelopen maanden in de wereld van eerlijke(re) chocola.

+ Lees het hele artikel

Alle themas