Seizoen 2019/2020: de prijs van cacao stijgt maar de productie moet omlaag


1 oktober 2019 is een spannende dag voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, want de farmgate prijs is vandaag bekend gemaakt. Dat is het bedrag dat de boeren het komende jaar voor hun cacao krijgen. De prijs is iets gestegen ten opzichte van afgelopen jaar, maar opmerkelijker is het productieplafond dat de twee landen hebben ingesteld.

Cacaoboeren in Ghana gaan er 8,4 procent op vooruit. De nieuwe farmgate prijs is 1.402,30 euro per ton. Minister van voedsel en landbouw, Gyiele Nurah, maakte dit op Cocoa-day bekend in Sunyani, een stad in het Noorden van de Ghanese cacaoregio.

Vorig jaar veranderde Ghana de farmgate prijs niet ten opzichte van het jaar daarvoor. De farmgate prijs bleef toen 7600 Ghanese cedi. Toch verdienden de boeren minder omdat de Ghanese munteenheid in waarde daalde. In 2018 kreeg een Ghanese cacaoboer 1.365 euro per ton cacao, terwijl hij in 2017 nog 1708 euro kreeg.

Bezoeker Cocoa Day in Sunyani, Ghana (credits: Ebenezer Ayerakwa)

Tien procent meer voor Ivoorkust
In de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan maakte directeur van Le Conseil du Café-Cacao, Lambert Kouassi Konan, de farmgate prijs bekend. De nieuwe farmgate prijs in Ivoorkust is 1.257,70 euro per ton cacao. Dit is tien procent meer dan vorig jaar. In 2018 kreeg een cacaoboer in Ivoorkust 1.143,37 euro per ton. Het is nog steeds aanzienlijk minder dan de 1.676,94 euro per ton die de boeren kregen voorafgaand aan de prijsinstorting van 2016/2017.

Productieplafond
Opvallend is het productieplafond dat Ghana en Ivoorkust vandaag hebben aangekondigd. De landen proberen op deze manier de prijs te stimuleren en overproductie tegen te gaan. Het plafond van Ivoorkust ligt op twee miljard kilo cacao. Dat is 7,5 procent minder dan de vorige oogst. Ghana heeft toegezegd ook een limiet in te stellen, maar dat moet nog bepaald worden.

Wat vindt de boer?
Cacaoboer Brahim Issifu uit Banko in Ghana is één van de boeren die samenwerkt met De Chocoproef. Hij luisterde via de radio vanaf zijn plantage samen met andere boeren naar de aankondiging van de farmgate prijs. Brahim is er een klein beetje op vooruit gegaan. Hij kreeg 1,23 euro per kilo, met de nieuwe farmgate prijs is dat nu 1,33 euro per kilo: 'We hoopten eigenlijk op 1,54 euro per kilo. Nu wil ik meer produceren, zodat ik alsnog meer verdien.'

Volgend jaar beter
Antonie Fountain, directeur van VOICE Network, is positief over de prijsverhoging maar verwacht volgend jaar inderdaad een echte opsteker voor de cacaoboer: 'De prijs is weer omhoog gegaan dus dat is goed. Maar volgend jaar wordt er echt een flinke klap op gegeven. Dan gaat de prijs waarschijnlijk omhoog naar 1.642,19 euro per ton cacao.' De cacaoindustrie werkt met contracten die eerder zijn vastgesteld. Tachtig procent van de cacao is al verkocht voordat het is geoogst: 'In de cacao-industrie werken ze met koopcontracten. De prijs die boeren deze oogst voor hun cacao krijgen is vorig jaar in oktober al bepaald. De onderhandelingen over volgend jaar zijn bezig en dan willen de Ghanese en Ivoriaanse overheid dus een flink hoger bedrag vragen', zegt Fountain.

Hoe limiteer je cacao?
Fountain is ook benieuwd hoe de overheden het afgesproken productieplafond willen handhaven: 'Het groeit aan een boom, dus het blijft komen. Je kan het wel inperken, maar dan moet er duidelijk beleid gevoerd worden en dat gebeurt nu nog niet.' Fountain heeft enkele ideeën over de stappen die overheden kunnen zetten. 'Ze kunnen boeren uit beschermd bosgebieden halen door ze af te kopen en schadeloos te stellen. Of ze kunnen een pensioenstelsel invoeren. Dan nemen ze de boerderijen van 65-jarige boeren over en bieden ze vervolgens een fatsoenlijk pensioen. Mogelijkheden genoeg!'

Bekendmaking farmgate prijs Sunyani, Ghana (credits: Ebenezer Ayerakwa)



Meer

Cacaolanden: Fabrikant moet dokken

Ghana en Ivoorkust hebben alle chocoladefabrikanten op het matje geroepen: hoe kun je jezelf duurzaam noemen als je onze cacaoboeren zo weinig betaalt? Zij eisen meer geld, anders kunnen de bedrijven fluiten naar hun ‘eerlijke’ cacao. Evelien Veldboom sprak beide partijen.

+ Lees het hele artikel

Cacaoboeren helpen met premies

Ongeveer driekwart van alle cacao ter wereld wordt geproduceerd in Ghana en Ivoorkust door boeren die te weinig geld verdienen. Slechts tien procent van de cacaoboeren daar verdient genoeg om van rond te komen. Extra geld in de vorm van premies bovenop de cacaoprijs is één van de manieren waarop chocolademerken en certificeringsprogramma's het inkomen proberen te verhogen.

+ Lees het hele artikel

In een goed jaar verdienen boeren minder

Het is de paradox van de markt: als de oogst groot is en het aanbod stijgt, dan dalen de prijzen. In de oogstperiode van 2016/2017 verloor cacao een derde van zijn prijs op de wereldmarkt. Dat was een enorme klap voor de boeren. Waarom daalde de prijs zo hard en wat waren de gevolgen?

+ Lees het hele artikel

Waar kan een cacaoboer geld lenen?

Cacaoboeren die meer willen verdienen, moeten investeren in productieverhogende middelen. Alleen machines, arbeid, zaden en pesticiden kosten geld en dat is er vaak niet. Sommige boeren besluiten daarom geld te lenen.

+ Lees het hele artikel

Cacao smokkelen voor een betere prijs

Er zijn Ghanese en Ivoriaanse boeren die hun cacao de grens over smokkelen. Dat doen ze omdat de prijs voor cacao aan de andere kant soms net wat hoger is.

+ Lees het hele artikel

Hoe chocolade steeds duurder wordt zonder dat cacaoboeren daar veel meer aan verdienen

Cacaoboeren verdienen weinig, hooguit een paar cent per reep chocolade. Maar als je een boer extra betaalt voor zijn cacao, dan wordt de chocoladereep die in de supermarkt ligt ineens een veelvoud daarvan duurder. Hoe kan dat?

+ Lees het hele artikel

Alle themas