Cacao smokkelen voor een betere prijs

Er zijn Ghanese en Ivoriaanse boeren die hun cacao de grens over smokkelen. Dat doen ze omdat de prijs voor cacao aan de andere kant soms net wat hoger is.

In de meest recente cacao crisis van 2017 werd dit goed zichtbaar. Wereldwijd stortte de prijs van cacao in en de regering van Ivoorkust werd gedwongen de minimumprijs met zo’n 30 procent te verlagen. Boeren zagen hun inkomen flink dalen terwijl hun kosten gelijk bleven. Ze besloten massaal hun cacao naar Ghana te smokkelen, omdat de overheid daar de minimumprijs niet had verlaagd. Naar schatting ging een vijfde van de totale Ivoriaanse cacaoproductie op die manier illegaal de grens over.

Schadelijk voor de sector
Voor Ghana en Ivoorkust vormt cacao de belangrijkste bron van inkomsten. In Ivoorkust verkopen boeren hun cacao aan internationale producenten via door de staat georganiseerde veilingen. In Ghana regelt de overheid zelfs de hele export: ze kopen en transporteren het, verzorgen de opslag en brengen de cacao op de markt. Door de cacaosmokkel lopen overheden veel geld mis. Dat zijn opbrengsten die bijvoorbeeld in de cacaosector geïnvesteerd hadden kunnen worden.

Cacaosmokkel tegengaan
Ghana en Ivoorkust kunnen cacaosmokkel niet alleen oplossen. Samenwerking is daarom van essentieel belang. Aan de vooravond van het cacaoseizoen 2018/2019 werd een eerste stap gezet. Beide landen maakten voor het eerst op dezelfde dag hun farmgateprijs bekend, zodat er geen reden meer zou zijn om cacao van het ene naar het andere land te smokkelen. Hoewel de farmgateprijzen nog niet gelijk zijn, lijkt dit een eerste stap richting het stoppen van cacaosmokkel.

Meer

Cacaolanden: Fabrikant moet dokken

Ghana en Ivoorkust hebben alle chocoladefabrikanten op het matje geroepen: hoe kun je jezelf duurzaam noemen als je onze cacaoboeren zo weinig betaalt? Zij eisen meer geld, anders kunnen de bedrijven fluiten naar hun ‘eerlijke’ cacao. Evelien Veldboom sprak beide partijen.

+ Lees het hele artikel

Cacaoboeren helpen met premies

Ongeveer driekwart van alle cacao ter wereld wordt geproduceerd in Ghana en Ivoorkust door boeren die te weinig geld verdienen. Slechts tien procent van de cacaoboeren daar verdient genoeg om van rond te komen. Extra geld in de vorm van premies bovenop de cacaoprijs is één van de manieren waarop chocolademerken en certificeringsprogramma's het inkomen proberen te verhogen.

+ Lees het hele artikel

In een goed jaar verdienen boeren minder

Het is de paradox van de markt: als de oogst groot is en het aanbod stijgt, dan dalen de prijzen. In de oogstperiode van 2016/2017 verloor cacao een derde van zijn prijs op de wereldmarkt. Dat was een enorme klap voor de boeren. Waarom daalde de prijs zo hard en wat waren de gevolgen?

+ Lees het hele artikel

Waar kan een cacaoboer geld lenen?

Cacaoboeren die meer willen verdienen, moeten investeren in productieverhogende middelen. Alleen machines, arbeid, zaden en pesticiden kosten geld en dat is er vaak niet. Sommige boeren besluiten daarom geld te lenen.

+ Lees het hele artikel

Hoe chocolade steeds duurder wordt zonder dat cacaoboeren daar veel meer aan verdienen

Cacaoboeren verdienen weinig, hooguit een paar cent per reep chocolade. Maar als je een boer extra betaalt voor zijn cacao, dan wordt de chocoladereep die in de supermarkt ligt ineens een veelvoud daarvan duurder. Hoe kan dat?

+ Lees het hele artikel

Seizoen 2019/2020: de prijs van cacao stijgt maar de productie moet omlaag


1 oktober 2019 is een spannende dag voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, want de farmgate prijs is vandaag bekend gemaakt. Dat is het bedrag dat de boeren het komende jaar voor hun cacao krijgen. De prijs is iets gestegen ten opzichte van afgelopen jaar, maar opmerkelijker is het productieplafond dat de twee landen hebben ingesteld.

+ Lees het hele artikel

Alle themas