In een goed jaar verdienen boeren minder

Het is de paradox van de markt: als de oogst groot is en het aanbod stijgt, dan dalen de prijzen. In de oogstperiode van 2016/2017 verloor cacao een derde van zijn prijs op de wereldmarkt. Dat was een enorme klap voor de boeren. Waarom daalde de prijs zo hard en wat waren de gevolgen?


De oogsten van 2016/2017 waren bovenmatig goed, omdat de weersomstandigheden gunstig waren in vergelijking met andere jaren. Ook de focus van duurzaamheidsprogramma’s op effectief landgebruik leidde in die periode tot productieverhoging. Samen met relatief hoge farmgateprijzen zorgde dat voor een verhoging van de productie.

Bodemprijzen

Maar er was nog een reden voor de prijsdaling. Die heeft te maken met de manier waarop overheidsinstanties in Ghana en Ivoorkust de cacaoprijs helpen bepalen. Voordat het cacaoseizoen van start gaat, verkopen die instanties al ruim tachtig procent van de verwachte productie aan onder andere lokale handelaren. Maar door de prijsdaling in 2016/2017 kwamen de handelaren hun afspraken niet na: ze zouden in grote financiële problemen raken als ze de cacao met verlies verkochten. Internationale handelaren waren de lachende derde. Zij zagen de chaos toenemen en kochten de overvloed aan cacao tegen bodemprijzen in.

Gevolgen voor boeren

In Ghana bleef de farmgateprijs gelijk, waardoor boeren beschermd werden tegen de prijsdaling. Maar buurland Ivoorkust verlaagde de farmgateprijs wel. Daar voelden boeren de daling van dertig procent onmiddellijk, omdat er geen vangnet is in de vorm van inkomsten uit andere gewassen of toegang tot krediet. Als gevolg daarvan smokkelden boeren hun cacao naar Ghana, waar ze een hogere prijs kregen.

In tegenstelling tot handelaren, verwerkers en fabrikanten kunnen cacaoboeren hun cacao niet opslaan. Voor hun inkomsten zijn ze van cacao afhankelijk en daarom moeten ze het zo snel mogelijk verkopen. Tijdens een prijsdaling krijgen cacaoboeren het daarom als economisch zwakste schakel het zwaarst te verduren.

Meer

Cacaolanden: Fabrikant moet dokken

Ghana en Ivoorkust hebben alle chocoladefabrikanten op het matje geroepen: hoe kun je jezelf duurzaam noemen als je onze cacaoboeren zo weinig betaalt? Zij eisen meer geld, anders kunnen de bedrijven fluiten naar hun ‘eerlijke’ cacao. Evelien Veldboom sprak beide partijen.

+ Lees het hele artikel

Cacaoboeren helpen met premies

Ongeveer driekwart van alle cacao ter wereld wordt geproduceerd in Ghana en Ivoorkust door boeren die te weinig geld verdienen. Slechts tien procent van de cacaoboeren daar verdient genoeg om van rond te komen. Extra geld in de vorm van premies bovenop de cacaoprijs is één van de manieren waarop chocolademerken en certificeringsprogramma's het inkomen proberen te verhogen.

+ Lees het hele artikel

Waar kan een cacaoboer geld lenen?

Cacaoboeren die meer willen verdienen, moeten investeren in productieverhogende middelen. Alleen machines, arbeid, zaden en pesticiden kosten geld en dat is er vaak niet. Sommige boeren besluiten daarom geld te lenen.

+ Lees het hele artikel

Cacao smokkelen voor een betere prijs

Er zijn Ghanese en Ivoriaanse boeren die hun cacao de grens over smokkelen. Dat doen ze omdat de prijs voor cacao aan de andere kant soms net wat hoger is.

+ Lees het hele artikel

Hoe chocolade steeds duurder wordt zonder dat cacaoboeren daar veel meer aan verdienen

Cacaoboeren verdienen weinig, hooguit een paar cent per reep chocolade. Maar als je een boer extra betaalt voor zijn cacao, dan wordt de chocoladereep die in de supermarkt ligt ineens een veelvoud daarvan duurder. Hoe kan dat?

+ Lees het hele artikel

Seizoen 2019/2020: de prijs van cacao stijgt maar de productie moet omlaag


1 oktober 2019 is een spannende dag voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, want de farmgate prijs is vandaag bekend gemaakt. Dat is het bedrag dat de boeren het komende jaar voor hun cacao krijgen. De prijs is iets gestegen ten opzichte van afgelopen jaar, maar opmerkelijker is het productieplafond dat de twee landen hebben ingesteld.

+ Lees het hele artikel

Alle themas