Waar kan een cacaoboer geld lenen?

Cacaoboeren die meer willen verdienen, moeten investeren in productieverhogende middelen. Alleen machines, arbeid, zaden en pesticiden kosten geld en dat is er vaak niet. Sommige boeren besluiten daarom geld te lenen.


Doordat boeren te maken hebben met wisselende oogsten, schommelende prijzen en een seizoensgebonden gewas is het moeilijk een financiële buffer op te bouwen. Door die instabiliteit lenen banken en andere leningverstrekkers niet snel geld uit aan cacaoboeren.

Waar kloppen boeren dan aan?

Als boeren geld nodig hebben gaan ze vaak naar andere boeren, familie, vrienden en lokale handelaren. Maar ook chocoladeverwerkers en fabrikanten in de keten helpen aangesloten boeren via hun duurzaamheidsprogramma’s aan krediet. Sommigen verlenen krediet alleen op korte termijn, waardoor investeringen moeilijk van de grond komen. Anderen ontwikkelen een spaarsysteem waarbij boeren met hun dorp gezamenlijk geld inleggen. Bij geldnood kunnen boeren uit dat potje lenen.

Helpen kredieten?

Als de investeringen van boeren positief uitpakken, kunnen de kredieten meewerken aan een duurzamere cacao-industrie. Een keerzijde is dat krediet boeren afhankelijk maakt. Daarnaast versterkt het toenemende veranderende klimaat de schommeling van prijzen en oogsten, waardoor boeren nog minder financiële zekerheid zullen hebben. En hoe onzekerder de situatie, hoe minder snel geldschieters geneigd zijn cacaoboeren geld te lenen.

Meer

Cacaolanden: Fabrikant moet dokken

Ghana en Ivoorkust hebben alle chocoladefabrikanten op het matje geroepen: hoe kun je jezelf duurzaam noemen als je onze cacaoboeren zo weinig betaalt? Zij eisen meer geld, anders kunnen de bedrijven fluiten naar hun ‘eerlijke’ cacao. Evelien Veldboom sprak beide partijen.

+ Lees het hele artikel

Cacaoboeren helpen met premies

Ongeveer driekwart van alle cacao ter wereld wordt geproduceerd in Ghana en Ivoorkust door boeren die te weinig geld verdienen. Slechts tien procent van de cacaoboeren daar verdient genoeg om van rond te komen. Extra geld in de vorm van premies bovenop de cacaoprijs is één van de manieren waarop chocolademerken en certificeringsprogramma's het inkomen proberen te verhogen.

+ Lees het hele artikel

In een goed jaar verdienen boeren minder

Het is de paradox van de markt: als de oogst groot is en het aanbod stijgt, dan dalen de prijzen. In de oogstperiode van 2016/2017 verloor cacao een derde van zijn prijs op de wereldmarkt. Dat was een enorme klap voor de boeren. Waarom daalde de prijs zo hard en wat waren de gevolgen?

+ Lees het hele artikel

Cacao smokkelen voor een betere prijs

Er zijn Ghanese en Ivoriaanse boeren die hun cacao de grens over smokkelen. Dat doen ze omdat de prijs voor cacao aan de andere kant soms net wat hoger is.

+ Lees het hele artikel

Hoe chocolade steeds duurder wordt zonder dat cacaoboeren daar veel meer aan verdienen

Cacaoboeren verdienen weinig, hooguit een paar cent per reep chocolade. Maar als je een boer extra betaalt voor zijn cacao, dan wordt de chocoladereep die in de supermarkt ligt ineens een veelvoud daarvan duurder. Hoe kan dat?

+ Lees het hele artikel

Seizoen 2019/2020: de prijs van cacao stijgt maar de productie moet omlaag


1 oktober 2019 is een spannende dag voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, want de farmgate prijs is vandaag bekend gemaakt. Dat is het bedrag dat de boeren het komende jaar voor hun cacao krijgen. De prijs is iets gestegen ten opzichte van afgelopen jaar, maar opmerkelijker is het productieplafond dat de twee landen hebben ingesteld.

+ Lees het hele artikel

Alle themas